понеділок, 21 грудня 2015 р.

День космонавтики

Сценарій "День космонавтики"

Тема : День космонавтики.
Мета : розкрити ідеї використання ракет для космічних польотів; показати роль українських учених у розвиток космонавтики, пробудити інтерес до освоєння космічного простору.
Обладнання: портрети космонавтів, проектор.
Тип уроку : урок-конференція.
Хід уроку.
Вчитель. Космонавтика – це одна із галузей науки і техніки, яка приховує у собі багато таємниць. Польоти у космос давня мрія людини. Минули століття роздумів про Всесвіт, що нас оточує. Без телескопів та будь-якої техніки, ще не знаючи законів руху планет, лише спираючись на візуальні спостереження зірок і планет, піонери науки про Всесвіт, заклали початок нового світогляду.
            Звичними стали для нас польоти різноманітних космічних апаратів до Місяця, планет Сонячної системи. А як людство дійшло до цього? Який внесок учених у розвиток космонавтики? Сьогодні ми дізнаємося про це. Давайте почнемо з найдавніших часів.
Учень. Легенда про Дедала та Ікара.

            Найталановитіший митець, скульптор Афін Дедал, рятуючись від смерті до якої був засуджений за навмисне вбивство свого племінника, утік на острів Кріт до могутнього царя Міноса, сина Зевса і Європи, який згодом хотів лише сам користуватися творами митця і утримував його як полоненого. Дедалі довго думав, як же визволитися з крітської неволі, і, нарешті,знайшов спосіб.  «Якщо я не можу урятуватися від влади Міноса ні суходолом, ні морем, то відкрите ж для моєї втечі небо! Ось мій шлях! Усім володіє Мінос, лише повітрям він не володіє!» Взявся Дедал до роботи. Він набрав пір’я, поскріплював його лляними нитками й воском і почав виготовлення чотирьох великих крил (для себе і сина Ікара).
            Закінчивши роботу, Дедал прив’язав крила за спину, просунув руки у петлі, закріплені на крилах, змахнув ними і плавно піднісся в повітря. З подивом дивився Ікар на батька, який ширяв у повітрі, немов величезний птах. Дедал спустився на землю і сказав синові: « Слухай, Ікаре, зараз ми полетимо з цього острова. Будь обережний під час польоту. Не спускайся дуже низько до моря, щоб солоні бризки не змочили твоїх крил. Не підіймайся й близько до Сонця: його тепло може розтопити віск, і пір’їни розлетяться… ». Батько з сином одягнули крила на руки і легко полинули. Ті, хто бачив, як вони високо летіли над землею, думали, що це два боги ширяють у небесній блакиті. У швидкому польоті Ікар забув поради батька. Сильно змахнувши крилами, він високо злетів. Палюче сонячне проміння розтопило віск, що скріплював пір’я, воно повипадало і розлетілося в повітрі, гнане вітром. Змахнув Ікар руками, але не було на них більше крил. Упав він зі страшної височини в море й загинув у його хвилях.(показ слайду)
Учитель. Мабуть, нестримне бажання подолати земне тяжіння, зазирнути за межі прекрасної планети підштовхнуло багатьох винахідників до геніальних відкриттів. Людина здавна цікавилася космосом, але мрії і проекти польотів були реалізовані порівняно недавно.
            Учень.           Проект першого у світі реактивного літального апарату запропонував ще у 1881 році за кілька днів до страти за участь у замаху на російського царя Олександра ІІ відомий учений Микола Іванович Кибальчич, уродженець містечка Коропи Кролевецького повіту Чернігівської області. Перед смертю, а точніше, 23 березня 1881 року, останнім бажанням Кибальчича було скласти схему реактивного літального апарату. Це був оригінальний проект, призначений для польоту людини. Він обґрунтовує ідею космічного корабля з ракетним двигуном, керування польотом за рахунок зміни кута нахилу двигуна, програмний режим пального, забезпечення стійкості апарата. Талановитий винахідник по праву вважається піонером ракетної техніки.(показ слайду)
            Учень. Дійсно наукові проекти космічних літальних апаратів запропонував « батько ракетної техніки» Костянтин Едуардович Ціолковський через 15 років після смерті М. І. Кибальчича. Космічні польоти та дирижаблебудування були основними проблемами, яким він присвятив усе своє життя. Та не тільки цим обмежується його внесок у сучасну науку й техніку. Понад три десятки книжок видав за власні кошти, в яких відблискують самородки точних передбачень. Лише з часів Ціолковського багатовікові мрії, казки і фантазії про можливість польоту з Землі у космічний простір стали реальними, здійсненними. У 1911 році К. Е. Ціолковський виголосив свої пророчі слова : « Людство не залишиться вічно на Землі, але в погоні за світлом і простором, спочатку боязко проникне за межі атмосфери, а потім завоює собі весь навколоземний простір».(показ слайду)
            Учень. Свою теорію космічного польоту і принципу схеми необхідних для цього космічних апаратів, які були б надійними і керованими у польоті, розробив гідний син Полтавщини Юрій Васильович Кондратюк ( справжнє ім’я Олександр Шаргей). За багато років до польотів на Місяць зробив відповідні обчислення, якими 1969 року скористалися американці, відправляючи своїх астронавтів на Місяць. Народився О. Шаргей 21 червня 1897 р. у Полтаві. Жив і виховувався у рідних діда і баби, бо мати рано померла, а батько був «вічним студентом ». У 19 років закінчив Полтавську гімназію і вступив до Петроградського політехнічного інституту, а потім до юнкерського училища. Тут він продовжує теоретичну працю про польоти, закінчує перший рукопис про космічні польоти, в якому обґрунтовує спосіб подолання земного тяжіння ракетою з триступеневим реактивним двигуном і виводить формулу руху цієї ракети. Загинув він у лютому 1942 року під час оборони Москви.(показ слайду)
            Учень. Своїми відкриттями наближав день польотів у космос штучного супутника, а згодом і першого землянина Сергій Павлович Корольов, уродженець міста Житомира. Він тривалий час був генеральним конструктором. Саме під його керівництвом було здійснено запуск першої безпілотної крилатої ракети ще в 1934 році. Він керував запуском першого ШСЗ  4 жовтня 1957 року, що було початком космічної ери на Землі. Під керівництвом Корольова у 1959 році перша автоматична станція  типу «Луна» досягла Місяця. Пізніше він керував запуском автоматичних міжпланетних станцій « Луна-5», « Луна-9», « Венера -2», « Венера -3». Але чи не найбільшим досягненням ученого є підготовка і керування польотом першого пілотованого космічного корабля « Восток -1» 12 квітня 1961 року першим космонавтом Ю. О. Гагаріним. ( показ слайду)
Учень. Початок практичного освоєння космосу було 4 жовтня 1957 року запуском першого ШСЗ.(показ слайду)
Учень. Ла́йка  — радянська собака, перша тварина, яка була виведена на орбіту Землі. Була запущена в космос 3 листопада 1957 р. в половині шостого ранку по московському часу на радянському кораблі «Спутник-2». На той момент Лайці було біля двох років, і важила  — біля 6 кг.
      Повернення Лайки на Землю не планувалось. Як і багато інших тварин в космосі, собака загинула під час польоту — через 5-7 год після старту вона умерла від стресу і перегріву.
      Лайка проходила тренування з двома іншими собаками, пока не була обрана як основний варіант для польоту.
      В Москві на Петровсько-Розумовській алеї на території Інституту військової медицини встановлений пам’ятник Лайці. Двохметровий пам’ятник представляє собою космічну ракету,що переходить  в долоню, на якій гордо стоїть Лайка.(показ слайду)
      Учень. Білка і Стрі́лка —  собаки, які запущені в космос на радянському кораблі «Спутник-5», прототипі космічного корабля «Восток»,який знаходився там з 19 по 20 серпня 1960 року .
      Собаки Білка і Стрілка, що благополучно повернулися на Землю після орбітального польоту. Через декілька місяців у Стрілки народилось шість здорових цуценят.(показ слайду)
      Учень. Людиною, що перша побувала в космосі був Ю́рій Олексійович Гагарін.           
Ю́рій Олексійович Гага́рін (народився 9 березня 1934, село Клушіно Гжатського (зараз Гагарінського) району Смоленскої області, помер 27 березня 1968, Володимирська область) — льотчик-космонавт СРСР, Герой Радянського Союзу, полковник, перша людина, що здійснила політ в космічний простір.
9 грудня1959 року Гагарін написав заяву з проханням зарахувати його в групу кандидатів в космонавти. Уже через тиждень його викликали в Москву для проходження  медичного обстеження в Центральному науково-дослідному авіаційному госпіталі.На  початку наступного року  слідувала  ще  одна спеціальна медкомісія, яка      визнала  старшого  лейтенанта Гагаріна придатним  для космічних  польотів. 3 березня 1960 року наказом  Головнокомандуючого ВВС Констянтина  Андрійовича  Вершиніна зараховано до  групи  кандидатів  в космонавти , а 11 березня  Гагарін разом  з родиною виїхав  на нове  місце  работи. З 25 березня почалися  регулярні заняття  за  програмою  підготовки  космонавтів.
12 квітня1961 року з космодрому Байконур в перше в світі стартував космічний корабель «Восток», на борту з  пілотом-космонавтом Юрієм Олексійовичем Гагаріним. За цей подвиг йому було присвоєно звання Героя РадянськогоСоюзу, а починаючи з 12 квітня1962 року день польоту Гагаріна в космос був проголошений святом — Днем космонавтики.
      Старт корабля «Восток-1» пройшов в 09:07 12 квітня 1961 року по московському часі з космодрому Байконур. Зробивши один оберт навколо Землі в 10:55:34 на 108 хвилині, корабель завершив плановий політ (на одну секунду раніше, ніж було заплановано).(показ слайдів)
Учень. Після перших успішних польотів радянських космонавтів у Сергія Корольова з’явилася ідея запустити в космос жінку-космонавта.На початку 1962 року почався пошук претинденток по таким критеріям: парашутистка, віком до 30 років , ростом до 170 сантиметрів і вагою до 70 кілограмів. Із сотень кандидатур було вибрано п’ятеро: Жанна Йоркіна, Тетяна Кузнецова, Валентина Пономарьова, Ірина Соловйова і Валентина Терешкова.
      Відразу після прийняття в загін космонавтів  Валентину Терешкову разом з іншими жінками призвали на термінову військову службу в званні рядових.         
Свій космічний політ (перший в світі політ жінки-космонавта) В.Терешкова здійснила 16 червня 1963 року на космічному кораблі «Восток-6», він продовжувався майже три доби. Одночасно на орбіті знаходився космічний корабель «Восток-5», що пілотувався космонавтом Валерієм Биковським.
      В день першого польоту в космос вона сказала рідним, що їде на змагання парашутистів, про політ вони дізналися  по радіо.
      Під час  польоту була виявлена помилка в автоматичній програмі корабля: замість того, щоб з кожним витком приближатися, «Восток-6» віддалявся від Землі. Помилка була виправлена прямо на орбіті.
      Незважаючи на нудоту і фізичний дискомфорт, вона витримала 48 обертів навколо Землі і провела майже три доби в космосі, де вела бортовий журнал і робила фотографії горизонту, які пізніше були використані для виявлення аерозольних слоїв в атмосфері.
       Апарат «Востока-6» благополучно приземлився в Алтайском краю.(показ слайду)
            Учень. Людина, що народилася раніше всіх і побувала в космосі – це Георгій Тимофійович Береговий, льотчик-космонавт СРСР єдиний удостоєний першої зірки Героя за Велику Вітчизняну війну. 26-30 жовтня 1968 року Береговий здійснив космічний політ на космічному кораблі Союз-3. У польоті була перша в історії спроба стиковки з безпілотним кораблем Союз-2 у тіні Землі. Політ тривав 3 доби 22 години 50 хвилин 45 секунд. За здійснення космічного польоту 1 листопада 1968 року Георгій Береговий нагороджений другою медаллю « Золота Зірка» Героя Радянського Союзу.(показ слайду)
            Учень. А з 19 листопада по 4 грудня 1997 року у складі міжнародного екіпажу здійснив політ на кораблі багаторазового використання « Колумбія» громадянин незалежної України, уродженець села Клішківці Чернівецької області 46-річний Леонід Каденюк. Разом з американськими та японськими астронавтами він протягом 16 діб перебував на орбіті, проводячи біологічні експерименти. (показ слайду)
            Учень. Першою людиною, що ступив на Місяць, супутник Землі, був американський астронавт Ніл Армстронг.(показ слайду)
            Учитель. Попри всі труднощі, освоєння космічного простору триває. Людську допитливість не зупиниш! Крім того, космос рентабельний. Кожний долар, вкладений у космонавтику, дає тисячні прибутки. Космос має ще одне призначення – він об’єднує народи, польоти космічних кораблів приносять мир, а не сварку між країнами. Існує низка домовленостей та угод.
  1. Уже перший космонавт Юрій Гагарін перетнув у польоті 63 кордони. За законами того часу його могли збити. Добре, що не збили. Більшість держав вважають космонавтів почесними гостями.
  2. Заборонено присвоювати територію в космосі.
  3. Існує домовленість про заборону виводу на космічну орбіту понад 5кг урану 235 і понад 3,5кг плутонію.
  4. Космічні держави домовляються про розробку єдиної системи стиковки.
  5. Проводяться польоти і запуски силами декількох держав. Україна є учасником таких міжнародних проектів.
  6. Держави не відмовляються у порятунку космонавтів.
К. Е. Ціолковський писав: « Людство матиме всесвітній океан, довірений йому для того, щоб зв’язати людей у єдину сім’ю.»
Учень.  Вірш « Україна – космічна держава»
Облетіли світ новини:
Є держава – Україна.
І держава ця фактично
З дня народження -   космічна,
Бо давно вже стало звичним:
Серію ракет космічних
Виробляють в Україні
Донедавна і понині.
А начиння електронне
Для космічних кораблів,
Для ракет багатотонних - 
Це від харківських майстрів.
І в Одесі не рачкують,
Теж для космосу працюють.
Фали йдуть від «Сталь- канату»,
А для їжі – концентрати.
Головним вже вкладом буде,
Є та й було – це вже люди.
Кондратюк наш знаменитий,
В космос він проклав орбіти.
В Україні народився
Сам конструктор кораблів,
Тут літати він навчився,
В космос думкою злетів.
Ще сьогодні ми згадаємо
Послідовників Гагаріна,
Космонавтів славнозвісних,
Космонавтів українських.
Є програма – « Старт космічний»,
Зовсім скоро стане звичним,
Запускати стане в нормі
Всі ракети із платформи.
Вже літають день і ніч
Супутники на ймення « Січ».
Є супутники погоди
І розвідники Природи.
Міжпланетні будуть старти –
Це вже дійсність, а не жарти.
Хай космічні старти будуть
Лише всі на користь людям!

Презентація "День космонавтики"

Немає коментарів:

Дописати коментар